Izaberite vaš jezik

Širom sveta, 22. marta svake godine obeležava se Svetski dan vode u cilju podizanja opšte svesti o značaju sveže vode i održivom upravljanju izvorima pijaće vode.  Inicijativa za međunarodno obeležavanje Svetskog dana vode potekla je 1992. godine  sa konferencije Ujedinjenih nacija pod motom „Životna sredina i razvoj“, održane u Rio de Žaneiru. Ovim danom Ujedinjene nacije žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Voda pokriva 71 odsto površine Zemlje. Procena je da na našoj planeti 96,5 odsto vodenih površina čine okeani, 1,7 odsto su podzemne vode, dok je isto toliko zaleđeno u glečerima i ledu na Grenlandu i Antarktiku. Ostatak od 0,01 odsto vode nalazi se u vazduhu, pari, oblacima i padavinama. Od čitave ove količine vode na Zemlji, samo 2,5 procenata je pijaća voda, gde se 98,8 odsto nalazi u ledu i podzemnim vodama. Nešto manje od 0,3 odsto sve pijaće vode je u rekama, jezerima i u atmosferi, a još manja količina, svega 0,003 odsto vode, čini flaširana voda, biološki testirana i fabrički upakovana.

Preko milijardu ljudi nema nikakav pristup pijaćoj vodi. Preko tri milijarde nema nikakve sanitarne uslove. Zbog konstantnog nedostatka vode, svakodnevno umre skoro pet hiljada ljudi.  

Voda je zajedničko dobro i mora biti dostupna svima, bez diskriminacije, pod javnom upravom i ne tržišna roba.