Izaberite vaš jezik

Svakodnevno smo svedoci sve većeg porasta broja obolelih od malignih, kardiovaskularnih oboljenja (hipertenzije – visok krvni pritisak), šećerne bolesti, depresije i čitavog niza drugih oboljenja. 

Svakodnevno smo svedoci sve većeg porasta broja obolelih od malignih, kardiovaskularnih oboljenja (hipertenzije – visok krvni pritisak), šećerne bolesti, depresije i čitavog niza drugih oboljenja. 

Da li smo svesni da je kroz obavljanje redovnih sistematskih i ciljanih pregleda moguće neka oboljenja sprečiti, na vreme otkriti i na vreme otpočeti lečenje? 

Preventivni pregledi u DZ „Temerin“ se obavljaju u skladu sa zakonom kroz dva tipa pregleda (sistematske i ciljane preglede) i skrining programe. 

Upravo zbog toga smo slobodni da Vam u našem Domu zdravlja ponudimo obavljanje preventivnih sistematskih, ciljanih pregleda i skrininga koji za cilj imaju rano otkrivanje pre svega gore navedenih oboljenja. 

Sistematski pregledi se odnose na određenu populacionu grupu, u skladu sa pravilnikom kojim je određen sadržaj, obim i učestalost pregleda. On obuhvata opšti klinički pregled po sistemima, standardne laboratorijske pretrage, određivanje dodatnih medicinskih ispitivanja u zavisnosti od nađenog stanja i faktora rizika, digitorektalni pregled osoba starijih od 50 godina, palpatorni pregled dojki kod žena, a kod muškaraca palpatorni pregled prostate. 

Ritam sprovođenja sistematskih pregleda je sledeći:

– u 20. godini: jedanput,

– u 22. godini: jedanput,

– od navršene 23 do navršene 34 godine: jedanput u pet godina,

– od navršenih 35 godina i više: jedanput u dve godine.

Skrining za rano otkrivanje karcinoma debelog creva sprovodi se kod osoba starijih od 50 godina, koje pritom nemaju simptome bolesti. Radi se i kod osoba kod kojih postoje indikacije bez obzira na godine. Sprovodi se vrlo jednostavno, testiranjem stolice na postojanje okultne krvi, jednom godišnje.Ukoliko je nalaz pozitivan,osobe se upućuju na kolonoskopiju. 

Skrining za rano otkrivanje dijabetesa tipa 2 obuhvata popunjavanje upitnika procene rizika za obolevanje od dijabetesa tipa 2 i merenje ŠUK-a, te po potrebi upućivanje na konsultativni pregled. 

Skrining za rano otkrivanje kardiovaskularnog rizika podrazumeva pregled,očitavanje EKG-a i po potrebi upućivanje na konsultativni pregled.

Skrining za depresiju obuhvata popunjavanje upitnika samoprocene za depresiju i po potrebi upućivanje na konsultativni pregled. Preventivni pregledi obuhvataju i imunizaciju.

Imunizacija  odnosno vakcinacija i revakcinacija odraslog stanovništva protiv tetanusa vrši se jedanput na svakih deset godina(od navršenih 30 godina). 

Vakcinacija protiv sezonskog gripa vrši se jedanput godišnje kod osoba starijih od 65 godina kao i za sve obolele od hroničnih oboljenja. 

Sve preglede je moguće obaviti dolaskom u naš Dom zdravlja,te apelujemo da na vreme proverite Vaše zdravstveno stanje. Pregledi su potpuno besplatni, a možete ih zakazati lično ili telefonom kod svog izabranog lekara. Bićete pozvani na preventivni pregled lično,telefonski ili pozivnicom. Nemojte se oglušiti na naš poziv, budite svesni značaja preventivnih pregleda.

 

AUTOR

dr Slavica Pupovac

Specijalista opšte medicine