Izaberite vaš jezik

Svetski dan bez duvanskog dima, 31. maj se ove godine obeležava sa temom „Uplitanje duvanske industrije“. Cilj je da se unapredi svest javnosti o potrebi da se sprovedu mere i aktivnosti na razotkrivanju i sprečavanju pokušaja duvanske industrije da spreči primenu Okvirne konvencije o kontroli duvana.Duvanska industrija koristi različite taktike kako bi uticala na politike kontrole duvana, od ulaganja u socijalne programe, finansiranja naučnih i istraživačkih ustanova, do pokretanja parnica protiv država. 

Svetska zdravstvena organizacija je donela Vodič za primenu onih članova Okvirne konvencije o kontroli duvana koji se odnose zaštitu politika javnog zdravlja od komercijalnih i drugih interesa duvanske industrije. Ovim Vodičem su predložene mere koje između ostalog, ograničavaju interakciju sa duvanskom industrijom i obezbeđuju transparentnost odluka u oblasti kontrole duvana.

Okvirnu konvenciju o kontroli duvana, kao prvi globalni sporazum u oblasti javnog zdravlja su do sada ratifikovale 172 države sveta, sa ciljem primene sveobuhvatnih mera u oblasti kontrole duvana.  

Usvajanjem Okvirne konvencije o kontroli duvana 2006. godine, kao i nacionalne Strategije kontrole duvana 2007. godine, naša zemlja je aktivnosti u ovoj oblasti postavila kao prioritet i definisala mere za smanjenje ponude i tražnje za duvanskim proizvodima. Donete zakononske mere u oblasti zabrane prodaje duvanskih proizvoda maloletnim licima, zabrane reklamiranja, kao i zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u radnom i javnom prostoru, predstavljaju neophodan preduslov za delotvorno sprovođenje strateških smernica u praksi.

Proteklih godina značajne aktivnosti su sprovedene na unapređenju informisanosti i znanja populacije o štetnosti pušenja i načinima prevencije, pre svega kroz obeležavanje datuma iz kalendara zdravlja, širenje mreže savetovališta za odvikavanje od pušenja, sprovođenje zdravstveno vaspitnog rada u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.