Изаберите ваш језик

Широм света, 22. марта сваке године обележава се Светски дан воде у циљу подизања опште свести о значају свеже воде и одрживом управљању изворима пијаће воде.  Иницијатива за међународно обележавање Светског дана воде потекла је 1992. године  са конференције Уједињених нација под мотом „Животна средина и развој“, одржане у Рио де Жанеиру. Овим даном Уједињене нације желе да подсете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света.

Вода покрива 71 одсто површине Земље. Процена је да на нашој планети 96,5 одсто водених површина чине океани, 1,7 одсто су подземне воде, док је исто толико залеђено у глечерима и леду на Гренланду и Антарктику. Остатак од 0,01 одсто воде налази се у ваздуху, пари, облацима и падавинама. Од читаве ове количине воде на Земљи, само 2,5 процената је пијаћа вода, где се 98,8 одсто налази у леду и подземним водама. Нешто мање од 0,3 одсто све пијаће воде је у рекама, језерима и у атмосфери, а још мања количина, свега 0,003 одсто воде, чини флаширана вода, биолошки тестирана и фабрички упакована.

Преко милијарду људи нема никакав приступ пијаћој води. Преко три милијарде нема никакве санитарне услове. Због константног недостатка воде, свакодневно умре скоро пет хиљада људи.  

Вода је заједничко добро и мора бити доступна свима, без дискриминације, под јавном управом и не тржишна роба.