Dom zdravlja "Temerin" je dobio akreditaciju na period od 7 godina

Odaberite jezik

SVETSKI DANA HIGIJENE RUKU 2016

Štampa

U zdravstveim ustanovama u svetu se obeležava 5. maj, Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama. Ovaj dan je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osnivajući Program za bezbednost pacijenata „Čista nega je sigurnija nega“, a moto pod kojim se svake godine oboležava 5. maj je „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“.


Ove, 2016. godine, tema 5. maja su čiste ruke u hirurgiji i to od hirurških odeljenja do operacionih sala i hirurških službi u vanbolničim ustnaovama (domovima zdravlja), a pod motom „Higijena ruku je uslov bezbedne hirurške prakse“.

U obeležavanje 5. maja do sada se uključilo 18365 zdravstvenih ustanova širom sveta, iz Srbije 52, sa teritorije nadležnosti Instituta za javno zdravlje Vojvodine svih 6 bolnica je član velike porodice zdravstvenih ustanova u svetu koje su prevenciju bolničkih infekcija i bezbednost pacijenata istakle kao jedan od svojih najvažnijih ciljeva.

Higijenom ruku se sprečava prenošenje mikroorganizama, prouzrokovača bolničkih infekcija, od kojih poseban značaj imaju bakterije otporne na antibiotike. Pravilnom higijenom ruku ne samo što će se smanjiti broj bolničkih infekcija, već će se smanjiti i upotreba antibitotika, a povećati bezbednost pacijenata.

Ukoliko ste iz zdravstvene ustanove koja još nije postala član Programa SZO za higijenu ruku „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“, možete se registrovati na sledeći sajt SZO: http://www.who.int/gpsc/5may/register/en/