Дом здравља "Темерин" је добио акредитацију на период од 7 година

Одаберите језик

Март – месец борбе против рака у општини Темерин

Штампа

Збoг велике учесталoсти малигних oбољења и њихове велике стопе смртности, превенција, ранооткривање и ефикасно лечење имају огроман значај. Малигни тумори, после болести срца и крвних судова, представљају најчешћи узрок смртности. У нашој земљи 2011. године је новодијагностиковано 37 500 нових случајева малигних тумора а 21000 су умрли. Најчешће малигне болести у Србији су:

• код мушкарца - рак плућа, рак дебелог црева, рак простате, рак мокраћне бешике, рак желуца...

• код жена - рак дојке, рак грлића материце, рак тела материце и јајника, рак дебелог црева...

Готово идентичну епидемиолошку ситуацију бележимо и у нашој општини где је најчешћи малигни тумор код мушкараца карцином плућа, док је код жена карцином дојке.

Најбољи начин борбе против малигних болести представља примарна превенција тј. спречавање настанка оболења уклањањем штетних дејстава из околине и увпђењем позитивног понашања. Према подацима Светске здравствене организације 70% малигних болести настаје као последица начина живота и дејстава фактора животне средине на организам човека. Најчешћим ризицима за здравље у свакодневном животу сматрају се употреба дувана, неправилна исхрана, физичка неактивност, конзумирање алкохола, претерано излагање сунчевој светлости и вештачким изворима светлости (соларијум), и последица хроничних инфекција - хепатитис Б и Ц (рак јетре) и Хумани папилома вирус (рак грлића материце).

Будући да још увек нису познати сви узрочници малигних болести, нисмо ни у могућнњсти да их избегнемо. Стога је значај секундарне превенције, односно раопг откривања болести, ороман. Узимајући у обзир да су малигне болести у великом броју излечиве уколико се открију на време, те благовремено и ефикасно лече, Министарство здравља Републике Србије донело је националне програме за ранооткривање – скрининг малигних тумора и то:

• Скрининг рака дојке, на који ће бити позиване жене старости 50-69 година, предвиђено је да се раде свим женама ове доби на 2 године.

• Скрининг на карцином грлића материце, који обухвата све жене старости од 25-64 године, које ће бити позиване на превентивни гинеколошки преглед и Папа тест једном у три године.

• Скрининг на рак дебелог црева који обухвата грађане оба пола који ће једном у две године бити позивани на тестирање на скривено крварење у столици.

Значај раног откривања и правовременог лечења малигног оболења је пресудан и због тога је неопхопднообучити сваког ппјединца за самоконтролу здравља и самопреглед како би што раније препознали поремећаје здравља и на време се јавили лекару.

Будући да се наведени програми скрининга (рака дојке, рака грлића материце рака дебелог црева) као и различита индивидуална и групна предавања на ову тему, редовно врше у Дому здравља Темерин, наша установа је укључена у Национални програм за борбу против рака. Наведеним активностима континуирано едукујемо и упозправамо пацијенте на дејство штетних фактора на њихов организам и значај усвајања позитивних навика (правилне исхране, физичке активности, одвикавања од злоупотрбе алкохола и дувана, избегавања прекомерног излагања сунчевој светлoсти). Веома је важно да наши грађани постану свесни да само редовним одласком на преглед код изабраног лекара (опште праксе, гинеколога и стоматолога) и усвајањем здравих животних стилова чине исправне кораке у очувању и унапређењу властитог здравља.

др Хелена Хрњак Илић